Ua

+380 93 959 00 00
+380 66 959 00 00
+380 98 959 00 00

 

 

Роль селену

Роль селенy

За матеріалами ТОВ «Триплекс»

Селен є важливим мікроелементом, щю поліпшvє здоров'я та фертильність сільськогосподарських тварин, а також впливає на якість кінцевого пpoдуктy. Відомо, що при достатній кількості селену в організмі поліпшуються 6іохімічні функції та антиоксидантній статус. Саме тому cучасному фермеру потрібно стежити за цим необхідним мікроелементом та при потребі додавати його до корму.

Селен у скотарстві

 Виробники молока завжди намагаються не допvстити спалаху маститу на своїх фермах. Поряд з такими методами боротьби 3 маститом, як гігієна вимені і використання сучасних технік доїння, слід розглядати раціон тварини. Енергія та мікрокомпоненти мають надходити до організму тварини в необхідномv обсязі для того, шоб природний захист працював. Ось деякі прикпади зв'язку між годівлею корови та виникненням маститу: проблеми при отеленні і метаболічні розлади (ацидоз, кетоз тошо) можуть призвести до спалаху маститу в стаді; нестача енергії на початку періоду лактації с однією з причин та ослаблення імvнного захистv. Склад молока може змінюватися залежно від накопиченої енергії (якщо енергії мало, то рівень протеїну знижується, а рівень жиру зростає), і відомо, шо ризик захворіти на мастит для корови подвоюється, якщо відношення жир/протёін в молоці > 1,5. Така ситуація може бути результатом неправильної годівлі у сухостійний період. 

Вплив біодоступного селену на конверсію корму порівняно з неорганічним селеном
Рис.1. Вплив біодоступного селену на конверсію корму порівняно з неорганічним селеном
Вплив використання антиоксидантів на окислення мяса
Рис.2. Вплив використання антиоксидантів на окислення м'яса

Відомо, шо запалення молочної залози збільшує ймовірність появи маститу. У свою чергу ризик цих захворювань зростає при дисбалансі мінералів у раціоні в період сухостою. Мікроелементи і вітамінти також відіграють значну роль у захисті організму завдяки їх антиоксидантним властивостям. Антиоксидантна дія захищає організм під час запальних реакцій, наприклад тих, які призводять до маститу: фагоцитозу і вироблення вільних радикалів. Основними мікрокомпонентами в раціоні, які мають цей позитивний ефект, с селен і вітамін Е, альфа і бета каротиноїди. Дефіцит вітаміну Е і селену знижує кількість імунних клітин у вимені та їх здатність боротися зі збудниками  маститу. Ця залежність більш помітна для маститів, шо викликаються Е. Соli.

У фуражі міститься недостатня кількість селену, і, як наслідок, необхідно додатково підтримувати його рівень через корм. Зазвичай селен у корм вводять в неорганічній формі ( селеніт натрію), але у цієї форми е недоліки: низька біодоступність, токсичність. У природі селен зустрічається у вигляді сполуки з амінокислотами, такими як селенометіонін, котрий є оптимально біодоступним для тварини.

Специфічні штами дріжджів здатні адсорбувати  мінеральний селен і конвертувати його в селенозбагачені амінокислоти при дотриманні правильних умов ферментації. Селенозбагачені дріжджі є чудовим джерелом біодоступного селену для тварин. Денна норма навіть для сухостійних корів має становити щонайменше 1000 ,VIO вітаміну Е і 6-7 мг селену у вигляді селенозбагачених дріжджів на коровv для оптимізації захисних механізмів і запобігання маститу. Відомо, що задоволення потреб дійних корів у селені веде до зниження рівня соматичних клітин у молоці.

Селен у свинарстві

Сучасне комерційне свинарство пов'язане з багатьма стресовими факторами і високим рівнем метаболізму у тварин, шо призводить до оксидативного стресу. У підсумку — зникнення   зоотехнічних показників, фертильності, проблеми зі здоров'ям у свиней, зниження якості м'яса ( його окислення). Досліди показують, що селеноз6агачені дріжджі в порівнянні з неорганічним (мінеральним) селеном поліпшують конверсію корму, життєздатність, репродуктивні функції, вміст селену в м'ясі, якість і поживність кінцевого продукту. Масштабне дослідження було проведене в США на 45 800 поросятах (7 тижнів у секторі опоросу і 12 тижнів у секторі дорощування та відгодівлі). Метою було визначення впливу органічного селену, на поросят у порівнянні з неорганічним. Всі поросята отримували еквівалентну дозу селену ( 0,3 проміле), але в різній формі. Одна група отримувала селен у формі селенозбагачених дріжджів (біодоступний селен), у той час як друга - у вигляді селеніту натрію. 

Попри те що джерело селену не вплинуло на середньодобовий приріст ваги, поліпшення конверсії корму на 5,5% (рис. 1) для групи органічного селену у порівнянні з групою, що споживала селеніт, дало змогу отримати додатковий дохід. Дослідження впливу антиоксидантів у кормі на якість м'яса було проведене в Чилі на 5000 свиней, розділених на чотири групи: контроль ( селеніт натрію), віта- мін Е (200 г/т вітаміну Е + селеніт натрію), Л1 (селенозбагачені дріжджі), Л2 (селенозбагачені дріжджі + вітамін Е), з 70-го дня до забою. Результати для групи Л1 показали збільшення на 273% вмісту селену в м'ясі. Окислення м'яса було меншим на 30% у групах Л1 і Л2 в порівнянні з селенітом, що означає більшу тривалість зберігання м'яса (рис. 2). ІІІе один схожий дослід у Бельгії показав 65%-не зниження окислення м'яса для групи свиней, шо отримували органічний селен. Отже, використання селенозбагачених дріжджів у свинарстві є правильним рішенням для зниження впливу стресу на тварин; воно поліпшує конверсію корму і збільшує додану вартість продукції на ринку. 

Alkosel R397. Якість – це наш обов`язок

  • Найкраще джерело біодоступного селену
  • R397: специфічний штам Saccharomyces cerevisiae
  • Якість перевірена на заводах по створенню дріжджів Lallemand

Підтверджені переваги біодоступного селену

  • Покращена якість сперми та зростання фертильності
  • Зменшення ветеринарних заходів
  • Краща виводимість
  Жуйні тварини Свині Птиця Аква-культури
Відтворення
  • Покращена якість сперми та зростання фертильності •
  • Зменшення ветеринарних заходів •
  • Краща виводимість
Якість кінцевого продукту
  • Покращення якості молока (зниження рівня соматичних клітин) та м'яса (зниження окислення м'яса)
  • Збільшення вмісту селена: молоко, м'ясо, яйця
Імунітет
  • Посилення імунітету та передача його молодняку
  • Менше кількість випадків м'язової дистрофії
  • Підтримує природній захист проти зовнішніх факторів